Nyheder

  Se vores nyhedsarkiv her.

Orangutangafdelingen

Abehuset, som ligger overfor elefanthuset tæt ved savannen, huser de store menneskeaber, orangutangerne. Bygningen er fra 1978 og er tegnet af Aalborg kommunes daværende arkitekt.  Arkitektonisk er bygningen flot, men et hus, der er mere tidssvarende, står dog højt på Zoos ønskeseddel. I tilknytning til huset er der et todelt udendørsanlæg til orangutangerne.

Der findes to orangutang-arter: Borneo og Sumatra orangutang. De trælevende menneskeaber er meget truede, primært fordi regnskovsområderne svinder ind med stor hast på grund af overdreven skovhugst. Men også ulovlig jagt og indfangning af det fredede dyr udgør en stor trussel.  Mange steder gøres der forsøg på at tage sig af reddede dyr og genudsætte dem i naturen, men ofte har dyrene svært ved at klare et selvstændigt liv i naturen efter at have levet under mere beskyttede forhold.

Den danske kvinde Lone Dröscher Nielsen gør et stort arbejde på Borneo, hvor hun har oprettet en ”skovbørnehave” for orangutangunger, der har mistet deres mor. Her forsøger en gruppe af ”ildsjæle” at give orangutangerne de færdigheder, der skal til for at klare sig selv i naturen. Et problem er dog manglen på vild natur, hvor orangutangerne kan genudsættes, da regnskovene fældes i rasende fart. Læs mere om projektet her.

Selve ordet ’orangutang’ betyder på malaysisk ’skovmenneske’, og det fortælles, at orangutangerne i virkeligheden er en slags mennesker, som har fundet ud af, at hvis de ikke taler, så bliver de heller ikke sat til at arbejde!

Aalborg Zoo er ene om at have orangutanger i Danmark og er blevet meget kendt for især orangutangen Charlie, der kom til haven som toårig i 1960 sammen med ungen Sussi, som han siden fik syv unger sammen med.  Begge aber er nu døde. Charlie opnåede at blive 44 år – og på sine gamle dage var han den ældste orangutang i Europa!

For øjeblikket er der seks orangutanger (Borneoarten) i anlægget: tre hunner og tre hanner. Den ældste er Anna, en af Charlie og Sussis unger, som er født i 1972. Anna er mor til Mona, som blev født i 1988. Mona har to unger. Anton som hun fik i 2008 sammen med Benjamin, som kom til Aalborg Zoo fra Borås Zoo i september 2006, og Cinta fra 2013, som hun fik med Djimat, den største og ældste han i flokken, født i Rotterdam i 1988. 

I naturen bruger orangutangerne megen tid på at finde føde, og derfor gælder det om i Zoo at aktivere aberne så meget som muligt, så de ikke kommer til at kede sig eller få for meget sul på kroppen. Specielt Djimat er nødt til at være ’vægtvogter’, men heldigvis er han begyndt at gå ned i vægt, efter at dyrepasserne har udarbejdet en ny kostplan, hvor der fokuseres på fiberrige fødemidler i stedet for de letfordøjelige kulhydrater. Desuden bliver føden skjult rundt omkring, hvilket dyrene ser ud til at sætte stor pris på.

Aktivering af dyrene er noget af det, der i dag fylder mest i dyrepassernes dagligdag. Som noget forholdsvis nyt er man også begyndt at træne orangutangerne til at reagere på forskellige kommandoer. For eksempel bruger man et redskab – et såkaldt ’target’ (mål) – som dyrene bl.a. trænes i at række ud efter. Det har det dobbelte formål, at det morer aberne, og samtidig kan man komme tæt på dyrene, hvis negle eller andet skal tjekkes. Desuden har orangutangerne forskellige ’legesager’ i anlægget samt grene, kaffesække, vandflasker og lignende. Mona er specielt glad for at hylle sig i kaffesækkene, og om sommeren bruger hun dem ligefrem til at ’campere’ i udenfor!

Dyrepasserne ’speaker’ hver dag i sommerperioden  - og hvis der ellers er mange gæster - når orangutangerne fodres kl. 11.30. Her kan du få mere at vide om Zoos dyr, orangutangerne i naturen og ikke mindst om, hvad man gør for at beskytte de truede dyr.

Åbningstider
1.-30. september: 10-17
Weekend / skolefridage:10-18 
Indgang lukkes en time før lukketid
Se alle årets åbningstider

Billetpriser:
1.9. - 30.12.
Voksne:
Børn 3-11 år:
Børn 0-2 år:

 155,- kr.
95,- kr.
0,- kr.

Der gives 20% rabat til seniorer, studerende samt grupper på min. 20 personer

Hent APP til iPhone og Android

Nyheder
Se vores nyhedsarkiv

Aalborg Zoo
Mølleparkvej 63
9000 Aalborg

Telefon 96 31 29 29
info@aalborgzoo.dk

Find vej

Ultimate Web